SEKTIONEN

Vår anrika sektion grundades 1910, som en av de sju grundsektionerna i Tekniska Högskolans   Studentkår, THS. Då kåren grundades gick arbetet främst ut på att få KTH att ta bort pliktsystemet som   krävde att varje försenad student skulle böta en hel krona. Mycket har hänt sedan dess. Vi är numera THS största sektion med 1100 medlemmar som tillsammans gör sektionen till vad den är idag. Medlemmarna består av KTH-studenter på de två civilingenjörsprogrammen Maskinteknik och Design och Produktframtagning.

 

Maskinsektionen är en ideell organisation vars verksamhet är inriktad på utbildningsbevakning, näringslivskontakt och studentliv.

Inom utbildningsbevakning jobbar vi främst med att se till att vår utbildning håller hög kvalitet och är attraktiv på arbetsmarknaden.

Vi strävar efter att ha så bra kontakter med näringslivet som möjligt för att hjälpa våra medlemmar att hitta sina drömjobb.

 

Vi vet att ett rikt och roligt studentliv är ett måste för att vi alla ska trivas och klara vår utbildning så bra som möjligt. Därför anordnar vi pubar varje vecka, har mängder av nämnder och föreningar för medlemmarna att engagera sig i och den bästa gemenskapen på KTH.

 

Återigen, varmt välkommen hit. Vi hoppas att du ska trivas hos oss!

''Vi strävar efter att ha så bra kontakter med näringslivet som möjligt för att hjälpa våra medlemmar att hitta sina drömjobb.''

HISTORIA

Maskinsektionen är en anrik sektion som grundades den 15 november 1910 och är en av Tekniska Högskolans Studentkårs sju grundsektioner. Vid denna tidpunkt var utbildningen i maskinteknik på KTH tre år (eller fyra för extra flitiga studenter) och hade 85 studenter. Idag är utbildningen betydligt större, med ungefär 1600 studerande på de femåriga civilingenjörsprogrammen Maskinteknik och Design och Produktframtagning. Den senare av de två programmen vars studenter utgör medlemmarna i Maskinsektionen startades år 2003 av KTH.

 

Sedan starten 1910 har många traditioner byggts upp på Maskinsektion. Sången och fanan har blivit sektionens främsta kännetecken, fanan visades för första gången upp i samband med KTH:s 100 års jubileum 1927 och alla maskinares käraste ägodel sångboken tillkom samma år. Sedan dess har den givits ut i många upplagor, och den har en given plats i innerfickan på B-fracken, Maskinsektionens officiella plagg som togs i bruk i början av 1900-talet. Vid den tiden bar man givetvis frack vid alla festliga tillfällen och för att inte förstöra den fina fracken använde man en mer sliten B-frack vid mer informella tillställningar.

 

Frackens rygg pryds av vårt kära Standard-M, Maskinsektionens märke, som har hängt med sedan maskinaren Ivar Paljak ritade det till en tävling 1955. Många traditioner har hängt kvar sedan Maskinsektionens barndom medan många andra har glömts bort eller förnyats. Mer om dessa och Maskins långa historia går att läsa i Kungliga Maskinsektionen 100 år, som gavs ut i samband med 100års-jubileet 2010.

ORGANISATION
 

Maskinsektionen består av en rad olika mindre organisationer, så kallade nämnder, kommissioner och föreningar. Nedanför hittar du alla organisationer inom maskinsektionen.

Internationella Gruppen har hand om alla utbytesstudenter som kommer till maskinsektionen. Det är en liten grupp men som fixar massa kul!

M-Formatarna är Maskinsektionens alldeles egna fotoförening!

MSN (Maskinsektionens surströmmingsnämnd) är en nämnd som några gånger under läsåret ska bjuda sektionen att smaka på exotisk mat från när och fjärran.mat från när och fjärran.

Smörjkammarnämnden (SkN) ser till att Smörjkammaren (Smörjis) alltid är så fint och Maskinigt som möjligt. Behöver du boka lokalen? Då ska du vända dig hit!

Näringslivsnämndens huvudsakliga syfte är att skapa en kontakt mellan Maskinstudenter och näringslivet.  

Klubbmästeriet ansvarar huvudsakligen för att arrangera fredagspubar.

Jipponämnden är ett glatt gäng som älskar att ordna roliga event för våra maskin-kompisar. Vi ordnar allt från fika och julmys till brädspelskvällar och syjunta.

Sektionens PR-organ som sköter flertalet kommunikationskanaler mellan sektionen och dess medlemmar. Ansvarar även för försäljning av profilartiklar med sektionens namn och logotyp.

Kungliga Maskinsektionens förening för idrottsevenemang, t.ex som den årliga skidresan MASK och paddlingseskapaden, PESK.

Skärmnämnden ansvarar för Smörjis virtuella miljö där den gamla Stureplansskärmen står som kronan på verket.

Please reload

JML-nämnden är dem som ansvarar för sektionens JML-arbete och ser till att alla känner sig välkomna på maskin. JML står för Jämlikhet, Mångfaldhet och Likabehandling.

Sektionens verkstadsförening för de som vill lära sig mer av arbete i en mekanisk verkstad.

Maskinsektionens förening för festfixande, håller bl a i SAGA som är en gasque för alla sektionsaktiva

Kungliga Maskinsektionens Dartklubb. Sektionens egna dartklubb som anordnar tävlingar, pubar och gasquer med dart-tema.

PAS jobbar med långsiktiga förbättringar av programmet. PAS representerar alla studenter från sitt program i frågor som rör utbildningen, och har en nära kontakt med ITM-skolan.

Kungliga Maskinsektionens årliga spex sedan 1985, ett av sektionens största organ.

Maskinsektionens alldeles egna liveband

Ansvarar för Maskinsektionens fordon. Behöver du hyra transport? Då ska du vända dig hit!

Sektionens nämnd för studiebevakning och utveckling.

Please reload